Dat is gezond!
Kruiden, vers, gedroogd of gevriesdroogd

Kruiden: vers, gedroogd of uit de diepvries?


Kruiden maken je maaltijd. Niet alleen vanwege de gezondheidsvoordelen die ze hebben. De kruiden en specerijen die je kiest bepalen de smaak van je gerecht. Verse kruiden hebben vaak de voorkeur. De smaak, het aroma en de kleur zijn dan authentiek. En verse kruiden zijn ook mooi als garnering. Want het oog wil ook wat! Maar wat als je geen verse kruiden voorhanden hebt? 

Wat is nu het beste alternatief voor verse kruiden? Gedroogde kruiden of diepvrieskruiden? En er bestaan zelfs ook gevriesdroogde kruiden. 
Eigenlijk is er geen beste keuze, het is allemaal goed. Maar toch ga ik je er meer over vertellen!

Diepvrieskruiden

Diepvrieskruiden zijn zeker een goed alternatief. Ze worden zo snel mogelijk na het plukken ingevroren. De smaak, het aroma en de kleur blijven hetzelfde als bij verse kruiden. Ook de hoeveelheid die je moet gebruiken blijft hetzelfde. 

Gevriesdroogde kruiden

Bij gevriesdroogde kruiden worden de kruiden eerst diepgevroren en dan wordt er vocht onttrokken aan de kruiden en weer op normale temperatuur gebracht. De kleur van gevriesdroogde kruiden ligt dicht bij de originele kleur van het kruid. Je vindt ze in een potje in het schap bij de gedroogde kruiden en specerijen. Op het etiket staat dan bijvoorbeeld ‘vriesdroog’ vermeld. Op het moment dat je ze gebruikt in je maaltijd, krijgen ze hun aroma en smaak weer terug. Je kunt er iets minder van gebruiken dan verse kruiden, want ze zijn iets sterker van smaak.

Gedroogde kruiden

Wie kent ze niet? De potjes gedroogde kruiden. Ideaal om allerlei varianten van in je keukenkastje te hebben. Ze zijn iets fletser van kleur dan de originele kleur van het kruid. Daaraan kun je het verschil zien met gevriesdroogde kruiden. En anders dan bij verse kruiden, kun je gedroogde kruiden het beste vroeg in de pan doen, zodat ze even mee kunnen sudderen of koken. Ze zijn sterker van smaak dan de verse variant, dus qua hoeveelheid iets minder van gebruiken. Je kunt ze het best bewaren op een donkere plek. 

Verse kruiden

Verse kruiden kun je dan weer het beste toevoegen op het einde van het kookproces. Zo blijft de smaak behouden. Van sommige kruiden gebruiken we vaak alleen de blaadjes, zoals bij basilicum, maar wist je dat je ook de steeltjes (als het geen houtachtige steeltjes zijn) heel fijn kunt knippen of hakken en kunt gebruiken?

Kruiden over?

Heb je verse kruiden over? Dan kun je ze invriezen of drogen. 

  • Er zijn verschillende manieren om kruiden in te vriezen. Het makkelijkst is om ‘droog in te vriezen’. En dat doe je als volgt. Was eerst de kruiden en zorg je dat ze goed droog zijn. Je hoeft ze niet te snijden. Liever niet zelfs. Als ze goed droog zijn, stop je ze in een diepvriesbakje en vries je ze in. Je kunt ze dan tot wel een jaartje in de diepvries bewaren. Geschikt om in te vriezen zijn onder andere basilicum, bieslook, dille, dragon, kervel en peterselie. 

  • Kruiden drogen is ook niet moeilijk. Ook dit kan op verschillende manieren. Je kunt ze bijvoorbeeld makkelijk in de oven drogen. Je gaat dan als volgt te werk. Was eerst de kruiden en zorg dat ze goed droog zijn. Leg ze dan op een bakplaat bedekt met bakpapier. Zet de oven op de laagste stand en laat ze drogen totdat ze bros zijn. Dit kan wel een paar uur duren. Wat je ook kunt doen is dat je de kruiden droogt nadat je de oven hebt gebruikt (voor bv een ovenschotel of een lasagne). Als je de oven uit hebt gezet, zet je hem heel even open zodat hij afkoelt tot zo’n 70 graden. Dan doe je de bakplaat met kruiden in de oven en doe je de ovendeur dicht. De volgende ochtend zijn de kruiden gedroogd. Een energiezuinige methode! 
    De gedroogde kruiden doe je (heel, je verkruimelt ze het liefst pas als je ze gebruikt) in een luchtdicht potje of bakje en zet ze op een donkere plek, zoals in een keukenkastje. Zo kun je ze wel tot wel een jaartje bewaren. Geschikt om te drogen zijn onder andere munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. 

Kruiden met eigen smaak, aroma en kleur