Dasgezond - Dat is gezond!
Kruiden, vers, gedroogd of gevriesdroogd

Kruiden: vers, gedroogd of uit de diepvries?


Kruiden maken je maaltijd. Niet alleen vanwege de gezondheidsvoordelen die ze hebben. De kruiden en specerijen die je kiest bepalen de smaak van je gerecht. Verse kruiden hebben vaak de voorkeur. De smaak, het aroma en de kleur zijn dan authentiek. En verse kruiden zijn ook mooi als garnering. Want het oog wil ook wat! Maar wat als je geen verse kruiden voorhanden hebt? 

Wat is nu het beste alternatief voor verse kruiden? Gedroogde kruiden of diepvrieskruiden? En er bestaan zelfs ook gevriesdroogde kruiden. 
Eigenlijk is er geen beste keuze, het is allemaal goed. Maar toch ga ik je er meer over vertellen!

Diepvrieskruiden

Diepvrieskruiden zijn zeker een goed alternatief. Ze worden zo snel mogelijk na het plukken ingevroren. De smaak, het aroma en de kleur blijven hetzelfde als bij verse kruiden. Ook de hoeveelheid die je moet gebruiken blijft hetzelfde. 

Gevriesdroogde kruiden

Bij gevriesdroogde kruiden worden de kruiden eerst diepgevroren en dan wordt er vocht onttrokken aan de kruiden en weer op normale temperatuur gebracht. De kleur van gevriesdroogde kruiden ligt dicht bij de originele kleur van het kruid. Je vindt ze in een potje in het schap bij de gedroogde kruiden en specerijen. Op het etiket staat dan bijvoorbeeld ‘vriesdroog’ vermeld. Op het moment dat je ze gebruikt in je maaltijd, krijgen ze hun aroma en smaak weer terug. Je kunt er iets minder van gebruiken dan verse kruiden, want ze zijn iets sterker van smaak.

Voeg smaak, gemak en voedingsstoffen toe aan je gerechten met gevriesdroogde kruiden

Wil je het hele jaar door genieten van de smaak en voedingsstoffen van verse kruiden? Probeer gevriesdroogde kruiden! Ze zijn een handige en gemakkelijke manier om smaak en voedingsstoffen aan je gerechten toe te voegen, zonder gedoe met verse kruiden. In onze nieuwste blogpost bespreken we waarom gevriesdroogde kruiden het hele jaar door een uitstekende optie zijn.

Ik ben benieuwd ☘️

Gedroogde kruiden

Wie kent ze niet? De potjes gedroogde kruiden. Ideaal om allerlei varianten van in je keukenkastje te hebben. Ze zijn iets fletser van kleur dan de originele kleur van het kruid. Daaraan kun je het verschil zien met gevriesdroogde kruiden. En anders dan bij verse kruiden, kun je gedroogde kruiden het beste vroeg in de pan doen, zodat ze even mee kunnen sudderen of koken. Ze zijn sterker van smaak dan de verse variant, dus qua hoeveelheid iets minder van gebruiken. Je kunt ze het best bewaren op een donkere plek. 

Verse kruiden

Verse kruiden kun je dan weer het beste toevoegen op het einde van het kookproces. Zo blijft de smaak behouden. Van sommige kruiden gebruiken we vaak alleen de blaadjes, zoals bij basilicum, maar wist je dat je ook de steeltjes (als het geen houtachtige steeltjes zijn) heel fijn kunt knippen of hakken en kunt gebruiken?

Kruiden over?

Heb je verse kruiden over? Dan kun je ze invriezen of drogen. 

  • Er zijn verschillende manieren om kruiden in te vriezen. Het makkelijkst is om ‘droog in te vriezen’. En dat doe je als volgt. Was eerst de kruiden en zorg je dat ze goed droog zijn. Je hoeft ze niet te snijden. Liever niet zelfs. Als ze goed droog zijn, stop je ze in een diepvriesbakje en vries je ze in. Je kunt ze dan tot wel een jaartje in de diepvries bewaren. Geschikt om in te vriezen zijn onder andere basilicum, bieslook, dille, dragon, kervel en peterselie. 

  • Kruiden drogen is ook niet moeilijk. Ook dit kan op verschillende manieren. Je kunt ze bijvoorbeeld makkelijk in de oven drogen. Je gaat dan als volgt te werk. Was eerst de kruiden en zorg dat ze goed droog zijn. Leg ze dan op een bakplaat bedekt met bakpapier. Zet de oven op de laagste stand en laat ze drogen totdat ze bros zijn. Dit kan wel een paar uur duren. Wat je ook kunt doen is dat je de kruiden droogt nadat je de oven hebt gebruikt (voor bv een ovenschotel of een lasagne). Als je de oven uit hebt gezet, zet je hem heel even open zodat hij afkoelt tot zo’n 70 graden. Dan doe je de bakplaat met kruiden in de oven en doe je de ovendeur dicht. De volgende ochtend zijn de kruiden gedroogd. Een energiezuinige methode! 
    De gedroogde kruiden doe je (heel, je verkruimelt ze het liefst pas als je ze gebruikt) in een luchtdicht potje of bakje en zet ze op een donkere plek, zoals in een keukenkastje. Zo kun je ze wel tot wel een jaartje bewaren. Geschikt om te drogen zijn onder andere munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm.

    Tip: geen zin om zelf je kruiden te drogen? Geen probleem, je kan ze ook heel makkelijk online kopen . Bijvoorbeeld bij Spice Rebels of Dille & Kamille , een van mijn favoriete webshops op het gebied van eten, koken en wonen.

Uitgelicht

Wat te doen als je niet alles biologisch wilt kopen?

Als je veel groenten en fruit eet, denk je gezond bezig te zijn. Maar ongemerkt krijg je zo best wel wat landbouwgif binnen. Hoe kun je keuzes maken waar je portemonnee ook blij mee is?

Heerlijk glutenvrij en koolhydraatarm ontbijt met blauwe bessen
Ook interessant

De top 4 voordelen van lijnzaad

Lijnzaad, je kent het misschien nog wel van het vogelzaad van vroeger. Maar je hoort er de laatste tijd zo veel over. Is het nu echt de moeite waard om dit 'vogelzaad' zelf te gebruiken? Yes, zeker! Vind hier de top vier van alle gezondheidsvoordelen van dit wonderzaadje.

Lijnzaad is rijk aan omega-3 vetzuren, gezonde essentiele vetten
Dit moet je lezen

Favoriete webwinkel

Bewust Puur is een webwinkel met een voorliefde voor producten die zijn gemaakt met zorg voor het lichaam, de wereld én de medemens. Het assortiment bevat onder meer verzorgingsproducten, voeding, boeken, keukenspullen en BPA-vrije lunchartikelen.

Interessant

Gezonde lippen

Hou je van een kleurtje op je lippen, maar vraag je je ook af wat er allemaal in je lippenstift zit? Waar moet je op letten bij het kopen van een 'gezonde' lippenstift?

Gezonde lippenstift zonder schadelijke stoffen
Ook interessant

Vijf gezondheidsvoordelen van wandelen

Het is gratis, het is gemakkelijk en je kunt het overal doen. En het is ook nog eens goed voor je. We zetten de vijf gezondheidsvoordelen van wandelen voor je op een rijtje!

Gezondheidsvoordelen van wandelen
Aanbevolen

Zonlicht: brighten up your day

Stel jezelf elke ochtend bloot aan 15 of 20 minuten daglicht en het kan je slaapkwaliteit verbeteren én je algehele gezondheid een boost geven. Zo, dat is een flink statement, maar het is wetenschappelijk bewezen.

Een boost voor je gezondheid met daglicht
Kruiden met eigen smaak, aroma en kleur