Dat is gezond!

Zonlicht: brighten up your day

Stel jezelf elke ochtend bloot aan 15 of 20 minuten daglicht en het kan je slaapkwaliteit verbeteren én je algehele gezondheid een boost geven. Zo, dat is een flink statement. We gaan eens even kijken hoe het in elkaar zit en waarom het voor sommige mensen echt een verschil kan maken.

De kracht van licht

Licht gaat via je netvlies naar je hersenen. Op dat moment wordt er cortisol aangemaakt. Als er geen licht op je netvlies valt, dan wordt er melatonine aangemaakt. En dit is precies waar het om draait. Want melatonine, je rust- en ontspanningshormoon, maakt je moe en verbetert je slaapkwaliteit. Cortisol, aan de andere kant, is je opsta-hormoon. Het is verantwoordelijk voor het actief zijn en energie hebben. En het liefst wil je natuurlijk dat de melatonineproductie het hoogst voor het slapen gaan is en de cortisolvorming in de ochtend. Dit is ook de reden waarom je voor het slapengaan het beste niet meer naar een scherm kunt kijken, want dan maak je het verkeerde hormoon aan.

Fit door daglicht

Elke ochtend een wandeling van een kwartier of 20 minuten, is dus een goed idee. In de winter kan het misschien moeilijk zijn dit te doen voordat je aan je dag begint, dan kan een daglichtlamp een goede optie voor jou zijn.

Een boost voor je gezondheid met daglicht

Daglicht verbetert je slaap en je gezondheid

Uitgelicht

Wat te doen als je niet alles biologisch wilt kopen?

Als je veel groenten en fruit eet, denk je gezond bezig te zijn. Maar ongemerkt krijg je zo best wel wat landbouwgif binnen. Hoe kun je keuzes maken waar je portemonnee ook blij mee is?

Ik ben benieuwd
Heerlijk glutenvrij en koolhydraatarm ontbijt met blauwe bessen
Uitgelicht

De top 4 voordelen van lijnzaad

Lijnzaad, je kent het misschien nog wel van het vogelzaad van vroeger. Maar je hoort er de laatste tijd zo veel over. Is het nu echt de moeite waard om dit 'vogelzaad' zelf te gebruiken? Yes, zeker! Vind hier de top vier van alle gezondheidsvoordelen van dit wonderzaadje.

Lijnzaad is rijk aan omega-3 vetzuren, gezonde essentiele vetten
Uitgelicht

Favoriete webwinkel

Bewust Puur is een webwinkel met een voorliefde voor producten die zijn gemaakt met zorg voor het lichaam, de wereld én de medemens. Het assortiment bevat onder meer verzorgingsproducten, voeding, boeken, keukenspullen en BPA-vrije lunchartikelen.

Uitgelicht

Gezonde lippen

Hou je van een kleurtje op je lippen, maar vraag je je ook af wat er allemaal in je lippenstift zit? Waar moet je op letten bij het kopen van een 'gezonde' lippenstift?

Gezonde lippenstift zonder schadelijke stoffen
Uitgelicht

Vijf gezondheidsvoordelen van wandelen

Het is gratis, het is gemakkelijk en je kunt het overal doen. En het is ook nog eens goed voor je. We zetten de vijf gezondheidsvoordelen van wandelen voor je op een rijtje!

Gezondheidsvoordelen van wandelen
Artikel

Zonlicht: brighten up your day

Stel jezelf elke ochtend bloot aan 15 of 20 minuten daglicht en het kan je slaapkwaliteit verbeteren én je algehele gezondheid een boost geven. Zo, dat is een flink statement, maar het is wetenschappelijk bewezen.

Een boost voor je gezondheid met daglicht