Wat als je niet alles biologisch wilt kopen?
Telers van die mooie en lekkere paprika’s, sla, en andere groenten en fruit gebruiken helaas pesticiden. Bestrijdingsmiddelen die op de gewassen worden gespoten om ziektes te voorkomen en ze vrij te houden van beestjes. Of om te voorkomen dat ze snel bederven en te zorgen dat ze mooi glimmen als ze in de winkel liggen.
Als je veel groenten en fruit eet, denk je gezond bezig te zijn. Maar ongemerkt krijg je zo best wel wat landbouwgif binnen. Ook al zijn er richtlijnen in Nederland, als je eet volgens de voedingswijzer schijn je iedere dag zelfs 20 soorten pesticiden binnen te krijgen. En alhoewel het nog verder onderzocht moet worden welke gevolgen bepaalde chemicaliën voor de mens hebben, worden ze wel in verband gebracht met heel veel ziektes, zoals kanker en de ziekte van Alzheimer, maar ook aandoeningen als autisme en ADHD.
Maar geen groenten en fruit meer eten is natuurlijk geen optie. Hoe kun je er nu het beste mee omgaan?
Biologisch
Yes zeker, biologisch is inderdaad de oplossing. Worden er echt geen gifstoffen gebruikt bij biologische teelt? Dat klopt helemaal, er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het biologisch telen van gewassen. Biologische groenten zijn onbespoten. Biologisch is dus veruit de allerbeste optie. Maar ja, helaas zijn biologisch geteelde groenten en fruit duurder. Wil je niet alles biologisch kopen, dan staan hieronder wat mogelijkheden die je mee kunt nemen in je keuzes.
Schillen of pellen
Helaas dringen chemicaliën door tot in de groente of vrucht. Maar toch zitten in de schil de meeste stoffen. Je kunt er dus voor kiezen om fruit en groenten die je schilt of pelt niet biologisch te kopen en de andere wel. Dus bijvoorbeeld meloen en sinaasappels niet en aardbeien en boerenkool wel biologisch.
Schoonmaken
Je kunt je niet-biologische groenten en fruit ook schoonmaken. Met alleen een beetje afspoelen kom je echter niet zo ver. Wassen met azijn kan, maar dan moet het wel een hele flinke scheut zijn. Beter nog is het om met baking soda (zuiveringszout) te schoonmaken. Hiervoor los je 1 eetlepel baking soda per 1,5 liter water op. Je legt hierin je groenten en fruit en laat het een kwartiertje staan. Even boenen en dan naspoelen met water. Je haalt hier niet alles mee weg, maar wel een gedeelte.
Koken of stomen
Als je groenten kookt of stoomt, gaat er een deel van de bestrijdingsmiddelen weg in het water dat je weggooit. Ook hier weer niet alles, maar wel een gedeelte. Je zou er dus voor kunnen kiezen om groenten en fruit dat je rauw eet biologisch te kopen en groenten (en fruit) dat je kookt of stoomt niet biologisch.
De dirty dozen van EWG
En dan zijn nog de lijstjes van de Amerikaanse EWG (Environment Working Group). Deze organisatie brengt ieder jaar de dirty dozen en de clean fifteen uit. Hierin staan de groenten en fruit die de meeste gifstoffen bevatten en de minste. Je zou er misschien voor kunnen kiezen om groenten en fruit die in de dirty dozen staan wel biologisch te kopen.
Dirty dozen 2023:
Aardbeien
Spinazie
Boerenkool
Nectarines
Appels
Druiven
Perziken
Kersen
Peren
Tomaten
Bleekselderij
Aardappels
Clean fifteen 2023:
Avocado’s
Mais
Ananas
Uien
Papaya
Diepvries doperwten
Aubergines
Asperges
Bloemkool
Cantaloupe meloen
Broccoli
Champignons
Kool
Gele meloen (honingmeloen)
Kiwi’s
Veel succes!
Zelf kruiden vriesdrogen?
Zelf vriesdrogen kan even duren en vereist veel geduld, maar het is een effectieve manier om de smaak en aroma van verse kruiden te behouden. We leggen hier uit hoe je dat kan doen.
Lachen! De gezondheidsvoordelen van een goede lach
In een wereld vol stress en zorgen is lachen een krachtig hulpmiddel om je lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Dus waarom zou je niet wat meer humor in je leven brengen?
Natuurlijke energizers voor een productieve dag
We hebben allemaal wel eens van die dagen waarop we ons moe, futloos en uitgeput voelen, en het lijkt alsof we geen energie hebben om onze taken af te ronden.
Haal adem in een schoner huis met natuurlijke luchtzuivering
We brengen een aanzienlijke hoeveelheid tijd binnenshuis door, en de kwaliteit van de lucht die we inademen kan van invloed zijn op onze gezondheid en welzijn.