Dasgezond - Dat is gezond!

Zelf kruiden vriesdrogen?

KruidenBiologischPlantenVegetarisch

Zelf kruiden vriesdrogen is een geweldige manier om de smaak en aroma van verse kruiden te behouden voor langdurige opslag. Hier is een stapsgewijze handleiding om dit thuis te doen:

Benodigdheden:

 1. Verse kruiden

 2. Schone keukenhanddoeken

 3. Schaar of mes

 4. Bakplaat

 5. Diepvrieszakken of luchtdichte containers

 6. Vriesdroger (indien beschikbaar) of vriesvak

Zo ga je te werk:

 1. Kies de juiste kruiden: Pluk of koop verse kruiden van goede kwaliteit. Probeer kruiden te gebruiken die vrij zijn van ziektes of plagen en zonder verwelkte of beschadigde bladeren.

 2. Voorbereiding van de kruiden:

  • Spoel de kruiden voorzichtig af om vuil en insecten te verwijderen.

  • Dep ze droog met een schone keukenhanddoek.

  • Snijd de kruiden in kleine stukjes of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur.

 3. Voorbereiding van de bakplaat: Leg een schone bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat om de kruiden op te leggen. Zorg ervoor dat de kruiden gelijkmatig verspreid zijn om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven.

 4. Invriezen: Plaats de bakplaat met de kruiden in de vriezer. Laat de kruiden enkele uren tot een nacht bevriezen. Dit helpt om het vocht in de kruiden te verminderen voordat je ze gaat vriesdrogen.

 5. Vriesdrogen:

  • Als je een vriesdroger hebt: Volg de instructies van de fabrikant om de kruiden te vriesdrogen. Over het algemeen moet je de kruiden in de vriesdroger plaatsen en het apparaat instellen op de juiste temperatuur en tijd.

  • Als je geen vriesdroger hebt: Je kunt de vriesdroogtechniek proberen door de bevroren kruiden op een bakplaat te plaatsen en ze in de diepvries te zetten. Laat de kruiden enkele dagen tot een week in de diepvries staan. Het vocht in de kruiden zal geleidelijk verdampen. Controleer regelmatig om te zien wanneer de kruiden volledig zijn gedroogd.

 6. Opslag: Zodra de kruiden volledig zijn gedroogd, bewaar je ze in luchtdichte zakken of containers om vocht en licht buiten te houden. Etiketteer de containers met de naam en de datum van de kruiden.

Zelf vriesdrogen kan even duren en vereist geduld, maar het is een effectieve manier om de smaak en aroma van verse kruiden te behouden. De gedroogde kruiden kunnen worden gebruikt in tal van recepten, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van de smaak van je tuinkruiden.