Dasgezond - Dat is gezond!
Een persoon in de mist

Zijn je hersenen mistig? Hier zijn 5 manieren om ze weer helder te krijgen en hersenmist achter je te laten

Mensen brengen zoveel tijd online door: nieuws lezen, winkelen, werken en zelfs socialiseren via Zoom of Teams. Als je constant naar een scherm staart, vooral als je de gebeurtenissen in Oekraïne volgt, zul je ongetwijfeld last krijgen van stress en aandachtsmoeheid door een overdaad aan informatie.

De emotionele kosten van de COVID-pandemie helpen ook niet mee. Het is duidelijk dat de COVID-19-omstandigheden het stressniveau, de slaap en de geestelijke gezondheid van mensen hebben beïnvloed, vooral degenen die niet goed met onzekerheid kunnen omgaan. Dit heeft op zijn beurt ons cognitief welzijn aangetast, wat leidt tot slechtere prestaties bij taken die aandacht, geheugen of besluitvorming vereisen.


Hoewel de ergste periode van de pandemie misschien voorbij is - het aantal gevallen en sterfgevallen daalt en er is geen onmiddellijk gevaar voor een nieuwe variant - betalen velen van ons die kosten nog steeds in de vorm van hersenmist.

Onderzoekers hebben opgemerkt dat het meemaken van de pandemie een negatieve invloed heeft op de cognitie van mensen - hun focus, aandacht, vermogen om te plannen en meer. Hoewel ouderen bijzonder kwetsbaar kunnen zijn, kunnen velen van ons in de nasleep van recente gebeurtenissen een zekere mate van hersenmist krijgen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om de mist op te ruimen.


1. Word bewuster bij het consumeren van nieuws


Of we nu proberen en falen om plannen te maken, de steeds veranderende aanbevelingen rond COVID bij te houden, of doomscrolling over klimaatverandering of de oorlog in Oekraïne, het is moeilijk om angst of catastroferen over de toekomst te vermijden. Dat gaat onze hersenen beïnvloeden .

Helaas verdienen kranten, tv-nieuwsprogramma's en veel sociale-mediasites hun geld door uw aandacht te trekken - en niets trekt beter de aandacht dan negatief nieuws. Maar herhaalde blootstelling aan crises veroorzaakt schade aan ons welzijn en kan leiden tot slechte besluitvorming.

Als we stress willen verminderen en scherp willen blijven, zijn er manieren om onze mediaconsumptie te verminderen en meer bewust te zijn over hoe we ons nieuws consumeren. Als je bijvoorbeeld een update hebt gelezen over wat er in Oekraïne is gebeurt, kunt je het NOS journaal overslaan waar dezelfde verhalen tot misselijkheid worden herhaald. Je kunt je gebruik van sociale media beperken, omdat je jezelf hierdoor minder eenzaam, depressief en angstig kunt voelen.

In feite kan het nemen van pauzes van technologie je in het algemeen helpen om je beter te concentreren op het werk en elders.

2. Beweeg regelmatig - buiten, als je kunt

Een van de beste hulpmiddelen om stress te verminderen of depressies te bestrijden, is lichaamsbeweging. Maar het is ook belangrijk om helderder te denken.

Wanneer we sporten, stimuleren we de bloedstroom door ons lichaam, inclusief onze hersenen, die zuurstof nodig hebben om op hun best te presteren. Lange tijd zitten zonder pauzes om te bewegen is in verband gebracht met hersenveranderingen diegepaard gaan met dementie, evenals met slecht cognitief functioneren. Aan lichaamsbeweging doen is daarentegen gekoppeld aan een betere cognitie - en zelfs matige lichaamsbeweging kan ons helpen helderder te denken en beter te presteren bij taken die focus vereisen.

Als je een park of open ruimte in de buurt hebt, probeer dan wat tijd door te brengen in het groen (vooral tussen bomen). Onderzoek bevestigt dat buiten zijn in een meer natuurlijke omgeving nuttig is voor ons welzijn en positieve effecten heeft op onze cognitie die verder gaan dan alleen lichamelijke inspanning.

3. Blijf in contact met anderen

Het gebrek aan sociale contacten tijdens COVID-lockdowns kan bijzonder moeilijk zijn geweest voor de cognitie van mensen.

In één onderzoek testten onderzoekers in Schotland bijvoorbeeld het cognitief functioneren bij 342 volwassenen in de leeftijd van 18-72 jaar, te beginnen toen er lockdown-beperkingen waren, maar na verloop van tijd versoepeld. De deelnemers voerden online taken uit die hun aandacht, geheugen, besluitvorming, tijdschatting en leervaardigheden maten; de onderzoekers maten ook hoe geïsoleerd ze waren. Bij het vergelijken van de testresultaten met het isolatieniveau dat ze ervoeren, ontdekten de onderzoekers dat de cognitie verbeterde naarmate mensen minder geïsoleerd raakten en kansen kregen om meer te socialiseren.

Hoewel een deel hiervan te wijten kan zijn aan andere factoren, zoals gebrek aan lichaamsbeweging, bevestigt een recent overzicht van veel onderzoeken (pre-pandemie) dat socialiseren belangrijk is om jezelf cognitief fit te houden. Het ontdekte ook dat eenzaamheid de kwetsbaarheid van mensen voor cognitieve achteruitgang vergroot, vooral bij ouderen. Het is dus een goed idee om manieren te vinden om bij anderen te zijn om je hersenen goed te laten functioneren.

4. Probeer nieuwe uitdagingen

Hoewel velen van ons de afgelopen jaren ten einde raad waren, kunnen we op elk moment iets voor onze hersenen doen dat goed is voor de cognitie: nieuwe dingen leren.

Tijdens de pandemie begon ik gitaar te leren spelen. Dat was zeker een cognitieve uitdaging - een die leuk was en hopelijk zal helpen dementie te voorkomen (wat toevallig in mijn familie voorkomt). Je kent waarschijnlijk mensen die de lockdown-beperkingen hebben gebruikt als een kans om een ​​nieuwe taal te leren spreken, gedichten of verhalen te schrijven, hun geschiedenis te bestuderen of meubels te maken.

Of er nu een pandemie is of niet, het gebruik van je hersenen op nieuwe, uitdagende manieren is goed voor de neurale gezondheid en zal je hersenen helpen gezond te blijven. Natuurlijk moet je niet meer doen als je al moeite hebt om de basis bij te houden. Maar als je kansen opmerkt om nieuwe dingen in je dagelijkse routines op te nemen - zelfs als je een nieuwe route neemt tijdens je wandeling of een nieuw recept uitprobeert - kan dit je hersenen een leuke training geven zonder meer aan je takenlijst toe te voegen.

5. Wees lief voor jezelf

Als je al dingen probeert om hersenmist te voorkomen en het nog steeds lijkt te hebben, sla jezelf daar dan niet over op. We leven in buitengewone tijden en daarom moeten we een beetje zelfcompassie oefenen. Dat kan van alles zijn, van jezelf simpelweg vergeven voor je fouten (zoals het voor de zoveelste keer verliezen van je sleutels) tot actief pleiten voor minder werkopdrachten. Daarmee kan je wat ruimte inbouwen voor de toegenomen inefficiëntie.

Het is belangrijk om te accepteren dat we op dit moment misschien niet ons beste zelf zijn en dat het enigszins buiten onze controle kan zijn. Maar als we in gedachten kunnen houden wat onze hersenen de komende weken voedt, kan het ons helpen om wat helderder te worden terwijl we de uitdagingen aangaan die voor ons liggen.

Als extra stimulans kan je ook eens kijken in het assortiment van Natuurlijk Presteren . Zij bieden bijvoorbeeld "Breinboost" aan, een product dat speciaal is ontwikkeld voor mensen die op een veilige manier hun focus en productiviteit willen ondersteunen.

Aanbevolen

Wat te doen als je niet alles biologisch wilt kopen?

Als je veel groenten en fruit eet, denk je gezond bezig te zijn. Maar ongemerkt krijg je zo best wel wat landbouwgif binnen. Hoe kun je keuzes maken waar je portemonnee ook blij mee is?

Ik ben benieuwd
Heerlijk glutenvrij en koolhydraatarm ontbijt met blauwe bessen
Uitgelicht

De top 4 voordelen van lijnzaad

Lijnzaad, je kent het misschien nog wel van het vogelzaad van vroeger. Maar je hoort er de laatste tijd zo veel over. Is het nu echt de moeite waard om dit 'vogelzaad' zelf te gebruiken? Yes, zeker! Vind hier de top vier van alle gezondheidsvoordelen van dit wonderzaadje.

Lijnzaad is rijk aan omega-3 vetzuren, gezonde essentiele vetten
Interessant

Favoriete webwinkel

Bewust Puur is een webwinkel met een voorliefde voor producten die zijn gemaakt met zorg voor het lichaam, de wereld én de medemens. Het assortiment bevat onder meer verzorgingsproducten, voeding, boeken, keukenspullen en BPA-vrije lunchartikelen.

Aanbevolen

Gezonde lippen

Hou je van een kleurtje op je lippen, maar vraag je je ook af wat er allemaal in je lippenstift zit? Waar moet je op letten bij het kopen van een 'gezonde' lippenstift?

Gezonde lippenstift zonder schadelijke stoffen
Uitgelicht

Vijf gezondheidsvoordelen van wandelen

Het is gratis, het is gemakkelijk en je kunt het overal doen. En het is ook nog eens goed voor je. We zetten de vijf gezondheidsvoordelen van wandelen voor je op een rijtje!

Gezondheidsvoordelen van wandelen
Ook interessant

Zonlicht: brighten up your day

Stel jezelf elke ochtend bloot aan 15 of 20 minuten daglicht en het kan je slaapkwaliteit verbeteren én je algehele gezondheid een boost geven. Zo, dat is een flink statement, maar het is wetenschappelijk bewezen.

Een boost voor je gezondheid met daglicht