Dasgezond - Dat is gezond!
Waar moet je op letten bij het kopen van een luchtreiniger?

Schone lucht

Luchtreinigers zijn apparaten die de lucht in een ruimte filteren en schoonmaken. Ze zijn ontworpen om de luchtkwaliteit in huis of op het werk te verbeteren en het verwijderen van allerlei soorten luchtverontreiniging zoals stof, pollen, huisstofmijt, tabaksrook, schimmelsporen en chemische stoffen. Schone lucht is van groot belang voor onze gezondheid en welzijn, aangezien we ongeveer 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen en luchtverontreiniging binnenshuis vaak hoger is dan buitenshuis.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een luchtreiniger?

Luchtreinigers zijn een must-have voor een gezonde binnenlucht. Bij de aanschaf van een luchtreiniger is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte waar de luchtreiniger gebruikt zal worden, de soorten verontreiniging die aanwezig zijn en de gewenste niveaus van luchtkwaliteit. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste functies van een luchtreiniger en de verschillende filters die worden gebruikt.

Een nanofilter is een filter dat zeer fijne deeltjes, zoals bacteriën en virussen, uit de lucht filtert. Een HEPA (High-Efficiency Particulate Air) filter is een filter dat minimaal 99,97% van de deeltjes groter dan 0,3 micron uit de lucht filtert. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen met allergieën of longproblemen. Een koolstoffilter is een filter dat geur- en chemische stoffen uit de lucht filtert. Deze filters zijn ideaal voor mensen die last hebben van geur- of rookoverlast. Een ionisator is een functie waarmee negatieve ionen in de lucht worden gebracht. Dit kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid stof en allergene deeltjes in de lucht. Om de beste luchtkwaliteit te garanderen, adviseren wij om een luchtreiniger te kiezen met een combinatie van filters, zoals een HEPA filter en een koolstoffilter. Deze filters werken samen om de meeste verontreinigende deeltjes uit de lucht te filteren en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Stofzuiger showdown: Welke stofzuiger is de gezondste keuze voor jou?

Op zoek naar een nieuwe stofzuiger en zie je door de bomen het bos niet meer? Hier vind je de voor- en nadelen van een stofzuiger met zak, zonder zak of met waterfilter.

Ik wil wel meer weten

Samengevat, de aanschaf van een luchtreiniger is van groot belang voor een gezonde binnenlucht. Er zijn verschillende filters die gebruikt worden in luchtreinigers, zoals HEPA filter, nanofilter, koolstoffilter en ionisator, elk met hun eigen specifieke functie in het reinigen van de lucht. Het is aanbevolen om een combinatie van deze filters te gebruiken voor de beste resultaten.

De vijf beste luchtreinigers op een rij

Onderstaande luchtreinigers hebben allemaal een nanofilter, een HEPA filter, een koolstoffilter en een ionisator.

Clean Air Optima® CA-510Pro Smart

 • heeft een luchtkwaliteitsmeter

 • beschikt over een kinderslot

 • bediening handmatig, met afstandsbediening of via app

Olivier's luchtreiniger

 • met UV lamp voor sigarettenrook

 • voor grote woonkamer of kantoor

 • krachtige reiniging

Vibrix Vortex20 luchtreiniger

 • met pollenprogramma

 • met turbostand en slaapstand (fluisterstil)

 • gaat automatisch aan en uit

Instant™ Air Purifier Luchtreiniger

 • Lichtsensor schakelt automatisch displays uit en verlaagt het geluid tot fluisterstille niveaus wanneer het tijd is om naar bed te gaan

 • past het programma aan de luchtkwaliteit aan

 • verwijdert ook schimmels, bacteriën, virussen en huidschilfers (ook van dieren)

Clean Air Optima® CA-502Pro Mini

 • voor kleine ruimtes

 • met timerinstelling

 • mooi compact design

Aanbevolen

Wat te doen als je niet alles biologisch wilt kopen?

Als je veel groenten en fruit eet, denk je gezond bezig te zijn. Maar ongemerkt krijg je zo best wel wat landbouwgif binnen. Hoe kun je keuzes maken waar je portemonnee ook blij mee is?

Heerlijk glutenvrij en koolhydraatarm ontbijt met blauwe bessen
Ook interessant

De top 4 voordelen van lijnzaad

Lijnzaad, je kent het misschien nog wel van het vogelzaad van vroeger. Maar je hoort er de laatste tijd zo veel over. Is het nu echt de moeite waard om dit 'vogelzaad' zelf te gebruiken? Yes, zeker! Vind hier de top vier van alle gezondheidsvoordelen van dit wonderzaadje.

Lijnzaad is rijk aan omega-3 vetzuren, gezonde essentiele vetten
Aanbevolen

Favoriete webwinkel

Bewust Puur is een webwinkel met een voorliefde voor producten die zijn gemaakt met zorg voor het lichaam, de wereld én de medemens. Het assortiment bevat onder meer verzorgingsproducten, voeding, boeken, keukenspullen en BPA-vrije lunchartikelen.

Ook interessant

Gezonde lippen

Hou je van een kleurtje op je lippen, maar vraag je je ook af wat er allemaal in je lippenstift zit? Waar moet je op letten bij het kopen van een 'gezonde' lippenstift?

Gezonde lippenstift zonder schadelijke stoffen
Uitgelicht

Vijf gezondheidsvoordelen van wandelen

Het is gratis, het is gemakkelijk en je kunt het overal doen. En het is ook nog eens goed voor je. We zetten de vijf gezondheidsvoordelen van wandelen voor je op een rijtje!

Gezondheidsvoordelen van wandelen
Ook interessant

Zonlicht: brighten up your day

Stel jezelf elke ochtend bloot aan 15 of 20 minuten daglicht en het kan je slaapkwaliteit verbeteren én je algehele gezondheid een boost geven. Zo, dat is een flink statement, maar het is wetenschappelijk bewezen.

Een boost voor je gezondheid met daglicht