De verrassende relatie tussen wat je eet en hoe goed je slaapt
Niet genoeg slaap krijgen kan leiden tot een vicieuze cirkel van te veel eten en verder slaaptekort. Dat wil je liever niet, maar het is ook mogelijk om een vicieuze cirkel te creëren waarbij gezond eten je slaap juist verbetert.
Als je structureel slaap te kort komt, zet je dit op een pad naar overeten en ook gewichtstoename. Je zou denken dat als we langer wakker zijn, we meer energie nodig hebben dan wanneer we slapen. Dit is echter niet zo. Slapen is een verrassend actief proces en onze hersenen en ons lichaam werken behoorlijk hard tijdens de slaap.
Desondanks hebben we, als we geen slaap krijgen, de neiging om meer dan twee of drie keer de hoeveelheid calorieën die we nodig hebben te veel te eten. Dat komt omdat slaap invloed heeft op twee eetlustregulerende hormonen, leptine en ghreline.
Leptine geeft aan je hersenen een signaal dat je genoeg hebt gegeten. Wanneer de leptinespiegels hoog zijn, wordt onze eetlust verminderd.
Ghreline doet het tegenovergestelde. Wanneer het ghrelinespiegel te hoog is voel je je niet voldaan door het voedsel dat je hebt gegeten.
In experimenten is aangetoond dat wanneer mensen geen slaap krijgen, deze twee hormonen in tegengestelde richting gaan. Er is een duidelijke daling van leptine, wat een toename van de eetlust betekende, terwijl het grehlinespiegel omhoog schiet en mensen onverzadigd en ontevreden achterlaat. Het is dus een dubbel gevaar. Je wordt dus dubbelop gestraft door je lichaam bij onvoldoende slapen. Heel vervelend, maar wat kan je er aan doen?
Je zou bijvoorbeeld een mediterraan dieet kunnen volgen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel fruit en groenten, vis en volle granen eten een 35% lager risico op slapeloosheid hebben dan degenen die dat niet deden. De kans op een goede nachtrust was bijna 1,5 keer zo groot.
Wat is er dan zo slaapverwekkend aan dat dieet? Melatonine, het hormoon dat slaap bevordert en dat 's avonds opkomt, is afkomstig van een voedingsaminozuur dat tryptofaan wordt genoemd. Als het hormoon dat je slaap reguleert volledig wordt geproduceerd uit een aminozuur dat in een dieet moet worden geconsumeerd, dan is het logisch dat voeding belangrijk is bij het reguleren van de slaap.
Voedingsmiddelen zoals vis, noten en zaden bevatten veel melatonine-producerend tryptofaan. Een aantal kleine onderzoeken hebben ook aangetoond dat sommige specifieke voedingsmiddelen zoals tomaten, zure kersen en kiwi's, die melatonine bevatten, mensen kunnen helpen gemakkelijker in slaap te vallen en langer in slaap te blijven.
Er zijn ook voedingsmiddelen die je voor het slapengaan moet vermijden. De meeste mensen kennen cafeïne, dat een stimulerend middel is, maar misschien realiseren ze zich niet dat zout voedsel je dorstig kan maken, wat je slaap kan verstoren. Ook het eten van suikerhoudend voedsel kan leiden tot een meer verstoorde nacht.
Om te onderzoeken hoeveel effect dat op jou heeft zou je eens kunnen proberen inzicht te verkrijgen in je lactose-, gluten- histamine, alcohol intolerantie en je caffeine gevoeligheid. Dat kan met een Intolerantie DNA test .
Zo zie je maar weer dat wat we eten een grote invloed heeft op ons lichaam. Goed om eens bij stil te staan dus. Slaap lekker!
Wat te doen als je niet alles biologisch wilt kopen?
Als je veel groenten en fruit eet, denk je gezond bezig te zijn. Maar ongemerkt krijg je zo best wel wat landbouwgif binnen. Hoe kun je keuzes maken waar je portemonnee ook blij mee is?
De top 4 voordelen van lijnzaad
Lijnzaad, je kent het misschien nog wel van het vogelzaad van vroeger. Maar je hoort er de laatste tijd zo veel over. Is het nu echt de moeite waard om dit 'vogelzaad' zelf te gebruiken? Yes, zeker! Vind hier de top vier van alle gezondheidsvoordelen van dit wonderzaadje.
Favoriete webwinkel
Bewust Puur is een webwinkel met een voorliefde voor producten die zijn gemaakt met zorg voor het lichaam, de wereld én de medemens. Het assortiment bevat onder meer verzorgingsproducten, voeding, boeken, keukenspullen en BPA-vrije lunchartikelen.
Gezonde lippen
Hou je van een kleurtje op je lippen, maar vraag je je ook af wat er allemaal in je lippenstift zit? Waar moet je op letten bij het kopen van een 'gezonde' lippenstift?
Vijf gezondheidsvoordelen van wandelen
Het is gratis, het is gemakkelijk en je kunt het overal doen. En het is ook nog eens goed voor je. We zetten de vijf gezondheidsvoordelen van wandelen voor je op een rijtje!
Zonlicht: brighten up your day
Stel jezelf elke ochtend bloot aan 15 of 20 minuten daglicht en het kan je slaapkwaliteit verbeteren én je algehele gezondheid een boost geven. Zo, dat is een flink statement, maar het is wetenschappelijk bewezen.