Dasgezond - Dat is gezond!

Koolhydraatarme butter chicken uit de slowcooker

Butter chicken, ook wel bekend als "Murgh Makhani," is een heerlijk Noord-Indisch gerecht dat de perfecte balans tussen romige, boterachtige saus en kruidige smaak biedt. Dit gerecht is geliefd over de hele wereld vanwege zijn weelderige en verrukkelijke smaken. Oorspronkelijk afkomstig uit de keukens van India, heeft butter chicken zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een ware culinaire klassieker. Het combineert malse stukjes gegrilde kip met een rijke tomatensaus op basis van boter, room en een mix van aromatische specerijen. Of je nu een doorgewinterde Indiase keukenliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe smaakbeleving, dit butter chicken recept zal je zeker betoveren met zijn onweerstaanbare smaak.

Ingrediënten

Voor 6 personen

Kip marinade

  • 125ml naturelyoghurt

  • 3 tenen knoflook uitgeperst

  • 3cm verse gember geschild en fijngeraspt

  • 2 theelepels garam masala kruiden

  • 1 theelepel gemalen kurkuma

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • 1 theelepel chilipoeder

  • 1 theelepel zout

  • 750 gram kipfilet in stukjes gesneden

Saus

  • 1 eetlepel ongezouten roomboter

  • 1 grote ui gepeld en fijngesneden

  • 4 tenen knoflook uitgeperst

  • 4 cm verse gember geschild en fijn geraspt

  • 2 theelepels gemalen komijn

  • 2 theelepels garam masala kruiden

  • 2 theelepels gemalen koriander

  • ½ theelepel chilipoeder 

  • 1 ½ theelepel zout

  • 1 eetlepel suiker

  • 2 eetlepels boter

  • 500 gram gepelde tomaten

  • 250 gram slagroom

Bereidingswijze

30 minuten voor de marinade en 30 minuten voor de saus

Marinade voor de kip

  • Meng de yoghurt, knoflook, gember, garam masala, kurkuma, komijn, chilipoeder en zout in een grote kom.

    125 ml yoghurt, 3 tenen knoflook, 3 cm verse gember, 2 theelepels garam masala kruiden, 1 theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel zout

  • Voeg de kip toe en meng, zodat alle kip blokjes bedekt zijn met marinade.

    750 gram kipfilet

  • Dek de kom af met plastic folie. Laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast

Hoe langer je de kip laat marineren hoe malser en lekkerder de kip wordt. Een nacht in de koelkast laten marineren is daarom een aanrader!

Bereiden van de butter chicken

  • Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en voeg de ui toe. Bak de ui ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur tot hij glazig is.

  • Voeg de 4 tenen knoflook en 4cm gember toe en roerbak een minuut.

  • Voeg de komijn, garam masala, koriander, chilipoeder, zout en suiker toe aan de pan. Roerbak nog 3 minuten.

  • Doe alles uit de pan in de slowcooker.

  • Smelt de 2 eetlepels boter en voeg de kip toe. Haal de kip uit de marinade, maar dep hem niet droog (voeg de aanhangende marinade toe). Giet de resterende marinade NIET in de pan.

  • Bak de kip goudbruin. Voeg de kip en schraapsels toe aan de slowcooker.

  • Voeg de tomaten en slagroom toe aan de slowcooker, roer goed en doe het deksel erop.

  • Zet de slowcooker op laag en laat hem ongeveer 6 uur sudderen.

Roer de saus goed door, laat hem een beetje afkoelen en serveer vervolgens met bloemkoolrijst (koolhydraatarm), pandan rijst of quinoa. Kook eventueel wat groente als sperzieboontjes en serveer die erbij.

Je kunt de kip eventueel nog verwijderen met een schuimspaan en de saus pureren met een blender (of staafmixer). Voeg de kip daarna weer toe aan de gepureerde saus. Mocht je de saus te dun vinden dan kan je hem ook nog wat indikken met maizena.

Eet smakelijk!